Kun lomakuume iskee, mutta matkaseura puuttuu – vinkkejä yksin matkustaville

Matkustaminen on yksi ihanimmista asioista, jonka tiedän. Nyt korona-aikana tämä on tietysti totaalisesti pannassa, mutta normaalioloissa laitan melko ison summan tuloistani matkustamiseen. En käytä esimerkiksi kodin sisustamiseen tai hienoihin merkkivaatteisiin juurikaan rahaa, koska se on aina pois matkakassasta. Ihan kuin olisi jatkuva lomakuume päällä. Ja se vain nousee, jos erehtyy eksymään matkatoimistojen tai lentoyhtiöiden sivuille ja bongaa hyviä vaihtoehtoja.

Nykyään matkustan lähes aina kahden tyttäreni kanssa, mutta ennen lapsia kaipasin usein matkaseuraa. Joskus parikymppisenä oli loma lähestymässä mutta kenelläkään muulla lähipiirissäni ei ollut joko rahaa, lomaa tai kiinnostusta lähteä minnekään, joten minä rohkeana tyttönä lähdin tuntemattoman nuoren miehen kanssa kahdeksi viikoksi Malesiaan Langawille. Hain matkaseuraa netistä joltain nettipalstalta, jonne lähetin ilmoituksen ja sain useita vastauksia sähköpostiini, joista sitten valitsin sopivimman ja tapasin matkakumppanin kerran ennen reissua. Näin jälkikäteen kuulostaa aika hurjalta, vaikka kaikki sujuikin loppujen lopuksi hyvin. Yksin matkustaminen ei silloin tullut mieleenkään, vaikka tässä iässä se voisi olla oikeasti mieluisaa.

Nykyään matkaseuran etsiminen on helpompaa, sillä ainakin facebookissa on erilaisia ryhmiä, joissa voi helposti hakea eri-ikäistä seuraa erilaisiin kohteisiin. Matkaseuraa maailmalle facebook ryhmä on valtava (kirjoitushetkellä n. 11 tuhatta jäsentä) ja siellä haetaan matkaseuraa niin pidemmille kuin lyhemmillekin reissuille. On reppureissaajaa, äkkilähtöjä kyttääviä ja valmispakettimatkoja käyttäviä. Seuranhakupalsta deittailumielessä ei Matkaseuraa maailmalle ole ja voit itse määritellä kumman sukupuolista matkustusseuraa olet vailla ja minkälaisessa muodossa. Jotkut ovat porukalla kyselemässä lisää ihmisiä omaan ryhmämatkaansa halvempien kustannusten kattamiseksi.  Välillä siellä myös huhuillaan seuraa vaikka vain muutamalle päivälle tai illalle, jos joku on jo paikan päällä kohteessa eikä ole oikein tekemistä tyyliin” Sattuuko joku olemaan täällä Fuengirolassa juuri nyt ja haluaisi käydä vaikka kahvilla tai viettää päivän rannalla yhdessä? ” Facebookissa on myös Matkaseuraa maailmalle + 40 v jos haluat varttuneemman väen seuraa, mutta tämän ryhmän jäsenmäärä on huomattavasti pienempi (n. 2500 jäsentä kirjoitushetkellä).

Suomalaiset matkailijat maailmalla Facebook ryhmä on myös hyödyllinen, jos haluat kysellä kokemuksia tai suosituksia jostain kohteesta tai käytännön asioista. Hakutoiminnalla voit hakea vaikka kohteen nimellä niin saat jo kaikki aiemmin aiheesta käydyt keskustelut esiin.

Vaelluksesta kiinnostuneiden kannattaa seuraa kaivatessaan liittyä Vaellussinkut-facebook ryhmään. Ryhmässä etsitään vaellusseuraa vaellusretkille ja usein niitä tehdään pienellä porukalla eli ei tarvitse pelästyä, että ryhmään liittymisen tarkoitus on ainoastaan yrittää pariutua. On varmasti mukavaa löytää samanhenkistä seuraa oman harrastuksen pariin.

vaellus

En tietenkään ole tietoinen kaikista facebook ryhmistä, joita on olemassa tai niiden sisällöstä, mutta sieltä taatusti löytää lisää vastaavanlaisia ryhmiä, kun vain jaksaa etsiä.

Matkaseuraa etsiessä käy varmasti mietintää siitä, onko matkakumppani sellainen, jonka kanssa voi jakaa saman huoneen, jolloin kustannukset pienenevät huomattavasti. Ainakin ennen matkatoimistot rokottivat melkoisia summia yksinmatkustuslisästä mutta onneksi jotkut matkatoimistot ovat ymmärtäneet palvella myös yksinmatkustajia paremmin.  Yli miljoona suomalaista asuu sinkkutaloudessa ja uskoisin yksinmatkustaville tulevan tulevaisuudessa enemmänkin matkavaihtoehtoja.  Tjäreborg on huomioinut hienosti yksin matkustajat ja heillä on oma sivunsakin heille: ” Matkat yksin matkustaville”. Valikoimissa on erilaisia teemamatkoja (jooga, fitness, pyöräily, vaellus, ym) joiden mukaan voit matkustaa yksin yhdessä muiden kanssa. Eli osallistut oman aikataulusi ja halujesi mukaan yhteisiin aktiviteetteihin ja saat halutessasi samanhenkistä seuraa. Matkustaminen yksin ei välttämättä ole siis yksinäistä lainkaan. Lisäksi sivustolla on vinkkejä turvallisista matkakohteista yksin matkustaville.

Alppimatkat järjestävät hiihtomatkoja sekä vaellusmatkoja ihanissa maisemissa. Vaellusmatkoissa ihmiset jaetaan ryhmiin kuntotason mukaan ja tietyissä hotelleissa on mahdollista valita myös jaettu huone vaihtoehto. Yhdenhengen huonelisäkin oli yllättävän edullinen.

Minulla on usein tapana katsella lentoja milloin minnekin ja välillä tuntuu siltä, että kun matkaa alkaa suunnitella, saattavatkin lentojen tai majoituksen hinnat pompsahtaa yhtäkkiä ylöspäin. Silloin alkaa epäilemään vaikuttaako tietokoneen hakuhistoria matkan hintaan eli tunnistiko tietokone hakuni ja nosti hintoja automaattisesti saadakseen minut varaamaan äkkiä matkan? Tätä ilmiötä ei kai koskaan ole virallisesti todistettu, mutta varmuuden vuoksi itse käytän matkoja etsiessäni internetselaimen incognito-tilaa (yksityinen ikkuna). Firefox ja Google Chrome selaimessa saat sen niin, että valitset oikean ylälaidan kolmen viivan/pisteen valikosta Uusi yksityinen ikkuna tai Incognito-tila. Supersaver on yksi eniten käyttämäni lentojenhakupalvelu, sillä sieltä olen löytänyt useimmiten halvimmat hinnat.

Usein matkustavalla myös matkalaukkuja kuluu ja paras matkalaukku on sellainen, joka kestää mahdollisimman pitkään, on kevyt ja silti tarpeeksi suuri. Hyvä valikoima erilaisia laukkuja löytyy mm. *Matkavarusteelta. Valikoimissa on useita eri mallisia ja kokoisia laukkuja erilaisiin tarpeisiin ja mikä parasta, kaikki ovat kevyitä. Ei enää kovakantisten 8 kg painavien matkalaukkujen raahaamista lentokentillä. Matkavarusteelta löytyy myös hyviä vaihtoehtoja käteisen, korttien ja passin suojaamiseen ja mm. uudelleen muotiin tulleita vyölaukkuja.

 *sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.