Laatuaikaa koko perheelle tv:n ääressä – Suosituksia sarjoista ja elokuvista

perhesarja

Meillä on välillä ongelmana löytää tv:stä sellaista katsottavaa, joka miellyttäisi koko perhettä. Taloudessamme asuu 44-, 13- ja 11-vuotiaat naispuoliset henkilöt ja jaan tässä nyt parhaita löytöjä tv-sarjoista ja elokuvista, jotka sopivat yhdessä katsottaviksi. Yhdessä perheenä ohjelmaa katsominen sohvalla poppareiden kera voi olla laatuaikaa parhaimmillaan, kun kaikki ovat innostuneena mukana juonessa.  Kukaan ei meistä ainakaan ole poistunut kesken ohjelman tylsyyden vuoksi, joten nämä ovat siis olleet mielestäni onnistuneita valintoja. Perheenäidin mielestä parasta olisi, jos ohjelmassa olisi myös opettavainen puoli joko itse juonessa tai sitten kielessä. Teinille ruotsinkieliset ohjelmat ovat sopivaa kielikylpyä ja nuoremmalle englanninkieliset ovat hyödyksi. Itsellänikin ruotsin kielen kielitaito on päässyt pahasti ruostumaan osittain myös vääränlaisen asenteeni vuoksi, jota en onneksi ole jälkipolvilleni onnistunut tartuttamaan.

Erilaisia suoratoistopalveluita on nykyisin tarjolla paljon ja aika ei riitä kaikkien kiinnostavien ohjelmien katseluun. Toisaalta aikaa menee usein myös siihen, kun valinnanvaraa on niin paljon ja ohjelman pitäisi sopia kaikille.  Meillä on yleensä aina yksi suoratoistopalvelu sopimus voimassa kerrallaan, yleensä vaihdellen Netflixin, Viaplayn ja Cmoren välillä. 

Netflix on lapsiperheessä siitä hyvä, että siellä voi luoda erilaisia profiileja perheen jäsenille ja asettaa niihin sopivat ikärajat. Meillä lapset keksivät kuitenkin porsaanreiän ja loivat itse vielä yhden Netflix profiilin, johon ei tullut tietenkään automaattisesti mitään ikärajaa. Selvitin, että tilillä voi olla enintään viisi eri profiilia, jotka kannattaa perustaa ne kaikki ja asettaa niihin ikärajat tai PIN-koodit suojataksesi lapset sopimattomilta/pelottavilta ohjelmilta. Jokainen profiili saa omia suosituksia ohjelmista, jotka perustuvat kyseisen profiilin aikaisempiin valintoihin tai arvioihin.

Bonusperhe eli Bonusfamiljen (ruotsalainen sarja)

Sarja kertoo ruotsalaisen uusperheen arjesta, jossa äiti- ja isäpuolet, ärsyttävät sisaruspuolet ja ex-puolisot yrittävät tulla toimeen keskenään. Tapahtumien keskiössä ovat Patrik ja Lisa, jotka yrittävät saada uusioperheensä toimimaan eikä ongelmilta voi välttyä. Sarjan hahmot samaan aikaan ärsyttävät ja ihastuttavat, naurattavat ja aiheuttavat myötähäpeää. Jokaisessa jaksossa on leppoisa tunnelma ja sarja koukuttaa nopeasti katsomaan heti seuraavan ja seuraavan. Erittäin mielenkiintoista katsottavaa etenkin kaikille eronneille ja karanneille ja uusioperheen ongelmissa kamppaileville. En ole aiemmin välittänyt erityisemmin ruotsinkielisistä ohjelmista, mutta tämä sarja muutti mieleni sillä, tässä sarjassa kieli ei ärsyttänyt lainkaan vaan päinvastoin – sitä oli mukavaa kuunnella ja innostuimme teinin kanssa kertaamaan joitain sanontoja, joita sarjassa viljeltiin. Tämä on ehdottomasti paras sarja sinulle, jos ruotsin opiskelu on ajankohtaista tai olet kiinnostunut uusioperhe kuvioista.

Lasse-elokuvat (ruotsinkielinen)

Lasse Kreikassa, Lasse autolomalla ja Lasse hiihtolomalla

Nämä ruotsinkieliset koko perheen elokuvat ovat jaksaneet hauskuuttaa meidän perhettämme koomisilla hahmoillaan ja juonteen käänteillään.

Trilogian ensimmäinen Lasse Kreikassa kertoo Lassen perheen pakettimatkasta Kreikkaan. Perheen pihi isä varaa yllätykseksi matkan Kreikkaan ja paikan päällä kaikille perheen jäsenille sattuu ja tapahtuu. Tenavakerhon Julle-peikko, all-inclusive tarjonta ja hurmaustaidot ovat mm. elokuvan keskiössä, jota ei nauramatta voi katsella.

Lasse autolomalla on jatkoa Lasse Kreikassa elokuvalle, jonka tekijät ja näyttelijät ovat samoja.  Lassen perhe lähtee tällä kertaa kesälomamatkalle Itävallan Tiroliin, sillä Lassen isällä on suunnitelmana saada arvokkaaseen häälahjatauluun taiteilijan signeeraus. Matkalla perhe sekoilee ja saa aikaan kaaosta, minne ikinä menevätkään eikä pieruhuumorilta voi automatkalla välttyä.

Trilogian päätösosa Lasse hiihtolomalla kuvailee lomamatkaa tunturilla, jossa kaksi perhettä majoittautuu samaan mökkiin, mikä onkin helpommin sanottu kuin tehty. Koko elokuvan juoni keskittyy siihen, miten Lasse saisi voitettua ihanan rakkaan Sophiensa takaisin itselleen.

Cmorelta on helppo selailla ruotsalaisia elokuvia ja sarjoja, sillä siellä on oma kategoria nimeltään ”Pohjoismaiset” jonka alta löytyy paljon mielenkiintoista katsottavaa.

Mr. Bean elokuvat

Mr Bean eli nolojen tilanteiden mies on brittikoomikko Rowan Atkinsonin luoma ja näyttelemä hahmo, joka lapsellisuudellaan ja kekseliäisyydellään jaksoi naurattaa omassa nimikkosarjassaan pitkään. Sarjasta on tehty kaksi elokuvaa: Vuonna 1997 Bean-äärimmäinen katastrofielokuva ja vuonna 2007 Mr Bean lomailee.

Mr Bean elokuvat eivät vielä jokunen vuosi sitten iskeneet meidän perheen tyttöihin mutta nyt, 11-vuotiaasta eteenpäin ovat nämäkin elokuvat jaksaneet naurattaa meitä kaikkia. Ehkä tämä vaatii tietyn iän ylittämistä, jotta ymmärtää tämän kaltaista piilohuumoria sillä Mr Beanhän ei juurikaan elokuvissa puhu. Mutta sitä enemmänkin säheltää ja koheltaa.

Bean-äärimmäinen katastrofielokuva sijoittuu taidemaailmaan, jossa Mr Beania luullaan taiteen asiantuntijaksi. Beanin on tarkoitus pitää puhe hienon maalauksen julkistamistilaisuudessa, mutta sitä ennen Bean ehtii jo tärvellä itse maalauksen ja aiheuttaa muuta kaaosta lähellä olevilleen.

 Mr. Bean lomailee kertoo matkasta Ranskan Rivieralle, jonka aikana Mr Bean hävittää kaiken omaisuutensa ja hyppää vääriin juniin. Matka kohteeseen on pitkä ja tapahtumarikas mutta päättyy onnellisesti kuten aina Beanin hyväntahtoisissa mutta hölmöissä elokuvissa.

Anna, a-lopussa

Anna, a-lopussa sarja on ehkä hieman elokuvamainen sarja, joka perustuu Annan nuoruusvuodet-kirjaan Tässä sarjassa punatukkainen orpotyttö ajautuu monenmoisiin tilanteisiin osittain tulisen temperamenttinsa vuoksi, mutta positiivisen elämänasenteensa avulla hän aina kykenee lopulta voittamaan vastoinkäymiset. Anna pulppuaa elämäniloa ja puhetta ja antaa hyvän muistutuksen meille siitä, miten suuri merkitys asenteella elämässä on. 1800-luvun lopulle sijoittuva sarja on muutenkin vaihtelua nykyajan modernille miljöölle. Oivallista katsottavaa varhaisteineille ja aikuisillekin.

13 reasons why

Tämän sarjan ikäraja on 16-vuotta ja syystäkin, sillä aihe on rankka. Tämä ei siis missään nimessä ole koko perheen sarja mutta halusin nostaa tämän esille, jos perheessä sattuu olemaan hieman vanhempia lapsia.  Sarja kertoo nuoresta naisesta, joka päätyy tekemään itsemurhan ja lähettää vanhalle koulukaverilleen äänikasetteja, joilla hän kertoo 13 syytä miksi hän riisti oman henkensä. Nuori Hannah koki tulleensa syrjityksi ja kiusatuksi ja äänittämillään kaseteilla hän kertoo miksi hän päätti päättää elämänsä ja mitkä syyt tähän johtivat.

Sarjan aihe on erittäin ajankohtainen ja surullinen mutta varmasti ajatuksia herättävä ja auttaa ehkä joitakin ymmärtämään sen, kuinka herkkä teini-ikä on ja kuinka aikuisesta pieniltäkin tuntuvat asiat kasaantuessaan saattavat kaataa epävarman nuoren koko maailman. Sarja saattaa avata uuden näkökulman teinien vanhemmille tai nuorten parissa työskenteleville. Mieleen jää taatusti se, miten tärkeää on kuulluksi ja ymmärretyksi tuleminen ja minkälaiset arvet ihmiselle voi jäädä ryhmän ulkopuolelle jättämisestä.