Pärnu lasten kanssa – Pärnussa kymmeniä kertoja käyneen perheen parhaat vinkit 2021

Syksyinen Pärnu
Syksyinen Pärnu

Pärnu on suosittu lomakohde monelle suomalaiselle ja meidänkin perheemme on käynyt siellä monia kymmeniä kertoja, sillä sukumme omistaa sieltä asunnon, jota pidämme kesämökkinämme. Tai oikeastaan voisi sanoa vain mökkinä, sillä käymme siellä muinakin vuodenaikoina kuin kesällä. Pärnusta löytyy tekemistä ja kokemista myös syksyllä ja talvella, vaikka kaupunki näyttää tietysti parhaat puolensa kesäkaudella.

Pärnu ranta norsu

Pärnu tunnetaan parhaiten pitkästä upeasta hiekkarannasta sekä monista kylpylöistä ja netissä on paljon artikkeleita aktiviteeteista, joita Pärnussa voi tehdä. Selailin niitä läpi, mutta minusta paljon jäi kertomatta ja haluaisin tässä jakaa meidän omia Pärnu kokemuksia ja vinkkejä juuri lapsiperheen näkökulmasta. Saan usein kysymyksiä tuttavilta tai puolitutuilta perheiltä, mitä tehdä Pärnussa lasten kanssa, joten tästä lähtien voin vinkata lukemaan tämän sivun ja säästyn myös jatkuvalta selittämiseltä. Kätevää vai mitä ?

Pärnu on lapsiystävällisin kaupunki, jonka tiedän. Se huokuu oikeastaan joka paikasta, minne menet ja jopa useimmissa ravintoloissa on lapset huomioitu pienellä leikkinurkkauksella tai vähintäänkin värityskuvilla ja kynillä. Ensinnäkin Pärnun ranta on todella matala. Voit istahtaa lähelle vedenrajaa aurinkotuolisi kanssa ja näet pitkälle mereen lasten touhut eli ranta on todella lapsiystävällinen. Voit kahlata sitä ainakin 5 minuuttia ennen kuin pääset edes kunnon uintisyvyyteen. Pärnun yksi tunnettu maamerkki (tai oikeastaan merimerkki) on iso norsu liukumäki aivan rantavedessä.

Pärnun Puistot

Pärnu on täynnä leikkipuistoja. On isompia ja pienempiä ympäri kaupunkia, mutta paras niistä on rannan puisto (Pärnu rannapark, Pärnu ranta). Siellä on monia ilmaisia leikkipuistovälineitä, joissa perheen pienimmät voivat kiipeillä ja lisäksi paljon maksullisia aktiviteettejä niin pienille kuin vähän isommille kuten esim. narukaruselli, pomppulinnoja, trampoliineja ja köysitrampoliineja, potkuautoja, pyöriviä muovituubeja sekä minigolffia. Rannassa voi myös vuokrata SUP-lautoja, tavallisia pyöriä sekä tandempyöriä. Pyörien vuokraus on todella suosittua Pärnussa, joten kannattaa ottaa omat pyöräilykypärät Suomesta mukaan. Lisäksi rannan puiston edustalla on vuokrattavia sähköpotkulautoja, joiden vuokraus tapahtuu Bolt-sovelluksen avulla.  Sovellusta on helppo käyttää eli tarvitset vain pankki- tai luottokortin, jonka tiedot syötetään sovellukseen ja pääset liikkeelle. Aloitusmaksu on Pärnussa yhden euron ja minuuttitaksa 15 senttiä. Sinun ei tarvitse määritellä etukäteen ajoaikaasi, vaan kun olet riittävästi ajellut, otat kuvan sähköpotkulaudasta, että se on kunnossa ja pysäytät laskutuksen. Bolt sovelluksesta näkee myös kartasta, missä kaikkialla sähköpotkulautoja on ja kuinka paljon niissä on akkua jäljellä. Potkulaudan voi jättää melko vapaasti tien reunaan tai vaikka kaupan pihaan, kun lopetat lautailun eli sitä ei tarvitse palauttaa samaan paikkaan, josta lähdit liikkeelle ellet halua. Sovellus kyllä ilmoittaa kielletyt alueet, jos olet jättämässä potkulautaa väärään paikkaan.

Toinen mainitsemisen arvoinen leikkipuisto on Munamäellä sijaitseva Ringin puisto (Munamäe park), jossa on tosi kivoja leikkipuistovälineitä vähän isommillekin lapsille ja sen vieressä suuri skeittiparkki, jossa BMX-pyörät, skuutit ja tavalliset potkulaudat vipeltävät sulassa sovussa. Alue soveltuu hyvin myös piknikille.

Skeittailijoille vinkiksi, että Pärnussa on myös toinenkin skeittipuisto, ns. pump track-rata, joka koostuu kumpareista ja kaarteista, joita pitkin voi ajella niin skuutilla kuin pyörälläkin. Rata sijaitsee sillan lähellä, Pärnujoen pohjoisrannalla.

Skeittausta voi harrastaa myös sadepäivinä tai talvella sisä skeittipuistossa nimeltä Raba5. Skeittipuisto avattiin talvella 2018 ja se on rakennettu vanhaan valtavaan uima-altaaseen. Paikka löytyy osoitteesta Turba 5.

Kolmas suurempi puisto on Papiniidun puisto ja sieltä löytyy mm. Pärnun korkein kiipelyteline. Tähän on helppo poiketa vaikka matkalla torille.

Vallipark on muodostunut Vallikäärin eli vallihaudan ympärille ja puiston vetonaula on suuri merirosvolaiva. Valliparkista on myös lyhyt matka kävellä katselemaan Pärnun venesatamaa.

Pärnusta n. 10 km päässä sijaitsee Valgerannan seikkailupuisto eli toisin sanoen köysiratapuisto, jossa seikkaillaan lähes puiden latvoissa. Eri haastetasoja löytyy ainakin 6 ja lisäksi alueella on myös uimaranta  sekä nuotiopaikka, joilla viettää aikaa jos joku perheestä kärsii korkean paikan kammosta. Myös Pärnun rannassa on pienimuotoinen seikkailupuisto, joka on paljon suppeampi ja kalliimpi, mutta sinne pääsee ilman autoakin.

Pärnu tekemistä löytyy myös sadepäivinä tai kesäkauden ulkopuolella

Keilaus

Ensimmäisenä tulee mieleen tietenkin Pärnun lukuisat kylpylät, joista Tervise Paradiis on eniten lapsiperheiden mieleen. Muitakin kylpylöitä olemme kokeilleet, mutta jostain syystä lapset aina kinuavat takaisin Tervise Paradiisiin. Johtunee varmasti siitä, että siellä on ehdottomasti eniten vesilikumäkiä ja se on oikeastaan ainoa Pärnu vesipuisto, muut ovat enemmän kylpylän tapaisia.

Pärnussa voi keilata kahdessa paikassa joista toinen on Tervise Paradiisin alimmaisessa kerroksessa. Keilahallissa on 6 rataa. Toinen keilahalli on yksi Viron suurimmista, Perona Bowling, jonka 12 ratainen halli on tämänhetkisten nettisivujensa mukaan juuri muuttamassa osoitteeseen Lai Tn 18. Lisätietoa löytyy osoitteesta https://www.peronabowling.ee/en/

Pärnussa on paljon kauneushoitoloita, joissa voi edullisesti ostaa tytöille vaikka pikkulettikampauksen ja/ tai kynsien lakkauksen. Pienellä rahalla luxus hemmottelua nuorille neideille.

Batuudikeskus UP on hyvä paikka ylimääräisen energian purkamiseen, sillä keskuksesta löytyy isoja maatrampoliineja ja paljon erilaisia pelejä. Lapset kutsuvat paikkaa trampoliinipuistoksi ja tästä on tullut myös vakikohde meille joka reissulla. Hinnat ovat todella edulliset ja lippuja voi ostaa tunnista aina kolmeen tuntiin asti. Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa rakennuksessa osoitteessa Lai 10, Pärnu.

Alle kouluikäisille lapsille löytyy leikkikeskus läheltä Batuudikeskusta eli PK kauppakeskuksen ylimmäisestä kerroksesta. Tämä mini hoplop on yleensä pienten lasten mieleen ja sinne voi halutessaan jättää lapset keskenään hetkeksi leikkimään, jos antaa infoon puhelinnumeron, josta tarpeen vaatiessa vanhemman tavoittaa. Jos et rohkene mennä kauas, on leikkipaikan vieressä myös kauneushoitola.

Laserpark (Lao tn 11, Sotkan kanssa samassa rakennuksessa) on hauska paikka koko perheen laserpelitaisteluun. Laserparkissa pelataan laseraseilla pimeässä taistelusalissa, jossa vastustajan väijymiseen löytyy paljon piilopaikkoja ja labyrintteja. Jännitystä lisää mystinen savu ja salissa seikkaillessa hiki on taattu.  Mitä enemmän pelaajia sen hauskempaa mutta peliä voi pelata myös kahdestaan. Tästä innostuvat yleensä myös perheen aikuiset.

Port Arthurin (Lai 7) kauppakeskuksen P-hallin kellarikerroksessa on Kaardikeskus Citykart eli sisähalli kartingille. Vähimmäisikärajaa ei ole, mutta ajajan on yletyttävä auton polkimiin, joka yleensä tarkoittaa vähintään noin 130-140 cm pituutta. Tämäkin sopii hyvin koko perheen sadepäivän ajanvietoksi.

Kesäkaudella sään salliessa karting ajosta kiinnostuneet voivat testata myös Pärnu Kardikeskuksen radan, joka on perinteinen ulko karting ajopaikka (osoite Savi 36).

Hüppa Mängumaa &  Ufopark (Suur-Jõe 13 , toinen kerros) eli Hüppa leikkimaa & ufopuisto on pienille lapsille tarkoitettu leikkipaikka, jossa voi ajella ufo-autoilla (törmäilyautoilun tapaan) tai leikkimaassa leikkiä ja pomppia. Parhaimman kuvan saat paikasta yrityksen kotisivuilta tai facebookista jossa löytyy myös videoita. https://hyppa.ee/mangutuba/vl-laste-peod/

Liikluslinnak (Lina 24) on lapsille tarkoitettu liikennekaupunki tai liikennepuisto, jossa voi ajella pienillä sähköautoilla ja harjoitella liikennesääntöjä minikokoisessa kaupungissa. Lisää tietoa löydät täältä: https://www.liikluslinnak.ee/

Pärnussa on kaksikin Pakohuonepelejä järjestävää yritystä ja ainakin Pärnun keskustassa olevalla Põgene  yrityksellä on myös koko perheelle tai teineille sopivia pakohuonepelejä. Alkuohjeistus on saatavissa ainakin englanniksi ja itse pakohuoneessa suoritettavat tehtävät eivät edellytä mitään kielitaitoa vaan eniten yhteistyötä ja loogista päättelyä. Põgene sijaitsee osoitteessa Rüütli 45 ja lisää tietoja löydät heidän kotisivuiltaan http://pogene.ee/ tai facebookista. Toinen pakohuone CCCP on rakennettu Papiniidu-kadun vanhaan pommisuojaan https://nowescape.com/fi/search?id=118916&type=city&category=1

Lottemaa eli Baltian suurin teemapuisto sijaitsee noin 15 min ajomatkan päästä Pärnun keskustasta. Lottemaa on Viron ”oma Muumimaailma” jossa helposti vierähtää useampi tunti kylän asukkaiden askareita ja teatteriesityksiä seuraten. Lottemaa perustuu Virossa suosittuihin lastenkirjoihin, joiden päähahmona esiintyy Lotte-koira ja kirjojen pohjalta on tehty elokuviakin. Lottemaa on avoinna vieraille kesällä, mutta myös talvella ja joulun aikaan. https://lottemaa.ee/fi/

Askartelusta ja käsitöistä kiinnostuneet lapset kannattaa viedä käymään Maria-Magdalenan käsityökeskukseen, joka sijaitsee Pärnun keskustassa. Siellä voi taiteilijoiden opastuksella tehdä esimerkiksi avaimenperiä, magneetteja tai itsekoristeltuja t-paitoja ja kangaskasseja.

Noin 12 km matkan päästä Pärnusta sijaitsee Viron suurin alpakkatila. Kännun tilan alpakkafarmilla voit silittää alpakoita ja syöttää niille herkkuja.
Alpakoiden lisäksi on mahdollista nähdä kääpiövuohia, minilampaita, angorakaneja. Tilan liikkeestä voi ostaa matkamuistoja ja alpakan villasta valmistettuja tuotteita.

Pärnu on syksyllä erityisen kaunis

Pärnu tapahtumat

Kesäkaudella Pärnussa vieraillessamme on usein tuntunut siltä, että siellä on aina jokin tapahtuma meneillään. Pärnussa järjestetäänkin monia eri tapahtumia, jotka ovat varmasti kiinnostavia ja näkemisen arvoisia koko perheelle.

Perinteiset Pärnun Hansapäivät järjestetään joka vuosi kesä-heinäkuun vaihteessa, joissa voi aistia keskiajan tunnelmaa.

Happy Children’s Festival eli onnellisten lasten festivaalit on järjestetty Pärnussa jo 4 kertaa. Tämä lasten oma puistotapahtuma tarjoaa lapsille ja lapsiperheille paljon aktiviteetteja (mm. ulkopelejä, askartelua, eläintenhoitoa, yms). Tapahtuma on yleensä järjestetty heinäkuussa mutta koronan vuoksi vuosi 2020 jäi väliin. Toivottavasti tapahtuma saa kuitenkin vielä jatkoa ja aihetta voi seurata osoitteesta http://lastefestival.ee/

Pärnun katutaiteilijoiden festivaali Walk on järjestetty vuosina 2019 ja 2020 heinäkuussa ja perinteen toivotaan jatkuvan. Tämä katufestivaali tuo Pärnuun sekalaisen seurueen erilaisia katutaiteilijoita ja voit nähdä kaupungilla kävellessäsi upeita esityksiä kuten esim. tulitanssishow, sirkusakrobatianäytös, muusikoita ja eläviä veistoksia.

Grill Fest grillijuhlat järjestetään joka vuosi kesäkuun toisena viikonloppuna Valikäärin puistossa. Siellä on tarjolla valtavasti maisteltavaa, esiintyjiä ja ilotulitus showt.  Lapsille on leikkipuiston naapurissa puuha-alue, jossa on muun muassa trampoliineja. https://www.eestifestivalid.ee/grillfest

Matkustaminen Pärnuun – Pärnu matkat omalla autolla

Pärnuun on noin reilu 1,5h ajomatka Tallinnasta ja matkan taittaa helposti myös bussilla jotka liikennöivät usein Tallinnan ja Pärnun välillä. Me olemme aina lähteneet reissuun omalla autolla, koska auto on kuitenkin todella kätevä paikan päällä ja Tallinnasta Pärnuun johtava tie on nykyisin hyvässä kunnossa verrattuna aiempiin vuosiin. Edullisesti autolla Viroon Suomesta pääsee varaamalla matkan hyvissä ajoin. Mitä lähempänä matka on, sen kalliimmiksi hinnat yleensä nousevat. Monilla laivayhtiöillä on edullinen tai jopa ilmainen peruutusturva, joten matka kannattaa varata ajoissa ja peruuttaa sitten tarvittaessa, jos matkasuunnitelmat muuttuvat.  Tallinnaan olemme matkustaneet Tallink Siljalla, Viking Linella ja Eckerölinella, joista mainitsemisen arvoinen uudehko reittivaihtoehto on Eckerö Line Helsingin Vuosaaren ja Tallinnan Muugan sataman välinen reitti, joka avattiin vuonna 2019. Jos etsinnässä on halvin automatka Viroon, kannattaa tähän vaihtoehtoon tutustua.  Tämä on edullinen vaihtoehto autolla matkustaville ja lisäksi jos autolla ajaminen Virossa jännittää, on Muugan satamasta rauhallisempaa siirtyä Pärnuun johtavalle reitille verrattuna Tallinnan keskustaan.

Eckero line
Eckero line