Kun vesi ei maistu – Yllättävä ratkaisu löytyi teräsjuomapullosta

Miten vedenjuominen voi olla niin vaikeaa? Miksi vesi maistuu minusta pahalle? Juotko tarpeeksi vettä -kysymys alkaa jo välillä ärsyttämään, koska tiedän, miten tärkeää se hyvinvoinnin kannalta on. Mutta mitä tehdä, jos vesi ei vain maistu?

Koko elämäni olen kuullut ulkopuolisilta, kuinka juon ihan liian vähän vettä ja sen jälkeen saanut hyväntahtoisen saarnan siitä, kuinka kaikki vaivani (kuten väsymys ja päänsärky) helpottaisivat, jos vain joisin enemmän vettä. En väitä vastaan, etteikö se voisi auttaa, mutta kun vesi ei vain maistu! Ei tipu kurkusta alas!  Erityisesti aamuisin tekee todella tiukkaa juoda edes yhtä lasillista kahvin kanssa. Suorastaan oksettaa välillä. Ja vähän nolottaakin. Miten näin yksinkertainen asia kuin veden juonti voi olla niin vaikeaa?

vedenjuonnin vaikeus

Nykypäivänä lähes kaikki tietävät veden juonnin hyödyt ja veden juonti suositukset. Liian vähäinen vedenjuonti aiheuttaa nestevajeen ja sen seurauksena voit kärsiä mm. päänsärystä, väsymyksestä, ummetuksesta ja heikentyneestä keskittymiskyvystä. Tiedetään. Vettä tarvitaan aineenvaihduntaan ja lämmönsäätelyyn. Kyllä- minä usein palelen. Runsas vedenjuonti auttaa myös laihdutuksessa ja tuo kylläisyyden tunteen nopeammin. Muutaman ylimääräisen kilon tiputtaminen ei tekisi minullekaan pahaa.

Kesällä tulee luonnostaan juotua vettä edes vähän enemmän, jos sattuu tulemaan lämmin hellekesä ja koen jopa joskus janoa, mutta janohan tulee viiveellä ja sen ilmaantuessa nestehukka on jo päällä.

Talvella koleilla keleillä janontunnetta voi olla vaikeampaa tunnistaa. Paksut vaatteet lisäävät helposti hikoilua ja sisätiloissa koneellinen ilmanvaihto lisää nesteen haihtumista ja elimistön kuivumista. Talvella ei minua juurikaan janota, vaikka vettä pitäisi juoda ihan samoilla säännöillä kuin muulloinkin – veden juonti suositus päivässä on noin 1,5–2 l ja loput tulee ravinnon mukana. Täysin tipaton tammikuu ei siis olekaan hyvä juttu.

Minusta on tullut pikkuhiljaa maustettujen kivennäisvesien lipittäjä eikä hammaslääkärini (tai turvonnut vatsani) pidä tästä lainkaan. Niiden valmistuksessa käytetään hedelmä- ja marjahappoja, jotka aiheuttavat hampaiden eroosiota ja erityisen paha tapa on hidas lipittäminen pitkin päivää, kun hampaat saavat aina uuden happoannostuksen. Osui ja upposi.

Kaiken lisäksi Suomessa on harvinaisen laadukasta ja puhdasta hanavettä, joten on vain ja ainoastaan tyhmää ja typerää olla sitä juomatta. Tätä puhdasta ylellisyyttä pitäisi suorastaan kunnioittaa etenkin ulkomailla asuvien mielestä.

vettä hanasta

Käänteentekevä hetki ”juomattomuusongelmani” kanssa oli viime vuoden joulu. Ostin itselleni ja muutamalle läheiselleni joululahjaksi mainoksen uhrina teräksisen juomapullon vain ja ainoastaan ulkonäön vuoksi! Tiedetään- ihan älyttömän pinnallista, mutta en kerta kaikkiaan voinut vastustaa niiden upeita kuoseja!

Meni lähes kuukausi ennen kuin muistin ottaa oman pulloni käyttöön ja se oli menoa heti ensi hörppäyksestä. Miten vesi voi maistua niin paljon paremmalta teräsjuomapullosta? Saattaa kuulostaa hullulta mutta se on! Vesi maistuu jotenkin hapettuneelta ja aina kuin suoraan hanasta valutetulta, vaikka se olisi ollut pullossa pidempäänkin. Minusta on aina tuntunut siltä, että muovipulloissa vesi lämpenee hetkessä ja tuntuu, että niissä on välillä jotain maku- ja hajuhaittoja. Teräspullossa vesi pysyy viileänä ja raikkaana jopa 24 tuntia. Kaiken lisäksi se toimii tarvittaessa myös termospullona.

En jaksa uskoa, että ongelmani on näin helposti ratkaistu. Vettä tulee hörpittyä vähän väliä työpisteellä ja jään välillä vain ihailemaan pulloa. Vihdoinkin vuosikymmeniä kokemani vedenjuontiongelma on ratkaistu ja nykyinen ongelmani on lähinnä se, minkälaisen kuosin valitsen pullooni. Valinnanvaraa löytyy paljon!

 Lisää hyvää mieltä tuo myös se, että samalla säästän luontoa entisenä muovipullojen käyttäjänä, jota en ennen teräspulloihin tutustumista tullut paljoakaan ajatelleeksi. Yksi metallinen juomapullo vastaa yli tuhatta muovipulloa! Joka vuosi noin 5–13 miljoonaa tonnia kertakäyttöisiä muovipulloja päätyy valtameriin ja jos jatkamme samaan tahtiin, niin valtamerissä tulee olemaan enemmän muovia kuin kaloja vuoteen 2050 mennessä! Ihan järkyttävää! Tämän jälkeen teräspullosta juominen tuntuu entistä paremmalta idealta makukysymyksen lisäksi.

muovisaaste meressä

Vaikka teräspullot ovat muovisia kalliimpia, kestää teräsjuomapullo paljon kauemmin eikä paluuta muovisiin enää ole. Juon enemmän vettä, jonka ansioista parannan terveyttäni ja säästän luontoa. Voiko enempää toivoa? Miten helppo tapa juoda vettä enemmän ja useammin.  Nyt ei kukaan enää pääse kuittailemaan minulle, juotko riittävästi vettä? Veden juomisesta on tullut viimein minullekin helppo tapa.

Luonnon kannalta ympäristöystävällinen valinta on myös lasinen juomapullo, mutta vesi ei siinä vaan maistu mielestäni yhtä hyvältä kuin metallisesta ja jotenkin pelkään sen menevän helposti rikki.

Jos sinäkin olet kokenut vedenjuomisen vaikeaksi tai vastenmieliseksi, suosittelen kokeilemaan juomista teräksisestä pullosta. Esimerkiksi Ideal of Swedenin valikoimassa on upeita kuoseja ja *Weekendbeellä on myös laaja valikoima kestopulloja.

Samalla kiinnitin huomioita omien lasteni vedenjuontiin, eikä se paljoakaan omasta tavastani eronnut. Nyt lapsillakin on omat kauniit ja kestävät juomapullot mukana koulurepuissa. Teinillä on kaunis ja moderni marmorikuosi ja alakoululainen valitsi itselleen muumikuosin.

* Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.