Mitä tänään syötäisiin ? Vaihtelua arkiruokaan ruokabokseista ja hävikkiruoasta

Mitä syödä tänään? Mitä ruokaa tänään tekisin? Tuo arjen ikuinen ongelma kun ei keksi mitään uutta. Aina samat vanhat reseptit käytössä ja kaipaisi jotain uutta. Jotenkin ei vain riitä aikaa tai energiaa perehtyä mihinkään uuteen ja kaupasta tarttuu mukaan samat jauhelihat ja kanat joka viikko.

ruokailu

Kaiken lisäksi jos lapset sattuvat olemaan nirsoja ruoan suhteen rajoittuu vaihtoehdot entisestään enkä jaksa kahta eri ruokaa valmistaa. Meidän taloudessa asuu lisäksi vain yksi aikuinen (minä) ja yhdelle hengelle erikoisemman ruoan laittaminen tuntuu jotenkin tuhlaukselta. Välillä mielen valtaa syyllinen olo, jos jostain putkahtaa eteen artikkeli, jossa taas painotetaan kalan syönnin tärkeyttä terveydelle. Kalaa suositellaan syötäväksi vähintään kaksi kertaa viikossa, koska siinä on paljon terveydelle välttämättömiä ravintoaineita kuten omega-3 rasvahappoja, D-vitamiineja ja laadukkaita proteiineja. Meillä ei aina muisteta kalaa syödä säännöllisesti ja jään miettimään, jäävätkö lapseni vaille joitain tärkeitä vitamiineja.

Suuntaan usein ruokakauppaan töiden jälkeen ilman sen kummempaa suunnitelmaa ja lähes joka kerta jään hämmästelemään mielessäni kassalla kauppalaskun suuruutta. Kotona ruokakasseja purkaessa alan pikkuhiljaa ymmärtämään summan suuruuden, kun kasseista paljastuu Anna-lehti, tulppaanikimppu, muutama salmiakkipussi ja suklaalevy ihan vaan pahan päivän varalle ja pakastimessa pitää aina olla muutamaa laatua eri jäätelöä ja pakastepullia yllättävien vieraiden varalle.

Ruokaboxi ja ruokakassi-palvelut rantautuivat Suomeen jokunen vuosi sitten eli raaka-aineet ja reseptit valmiina kotiovelle toimitettuna viikon tai kahden välein. Aikoinaan silloin niihin hieman perehdyin, mutta jäin pohtimaan, söisivätkö nirsot lapseni siltikään ruokia ja hinnatkin tuntuivat melko korkeilta. Nyt päätin uudelleen perehtyä markkinoilla oleviin vaihtoehtoihin ja nehän olivatkin kehittyneet huimasti ja vaihtoehtojakin löytyi enemmän. Mieluummin käyttäisin heräteostoksiin käytetyt rahat kunnon ruokaan ja ehkä sitä kalaakin tulisi huomaamatta syötyä säännöllisemmin.

Edullista ruokaa netistä tarjoaa Feelia, joka toimittaa esivalmistettua kotiruokaa koko Suomen alueelle. Verkkokaupan valikoimassa on yli 100 kotiruokavaihtoehtoa ja ne ovat kuumennusta vaille valmiita. Tämä jos mikä säästää arjessa aikaa. Vaihtoehdoissa on joko perinteinen viikon/kahden välein tilattava ruokaboxi, mutta voit tilata myös kerta-annoksena vaikkapa kilon makaronilaatikkoa. Tykästyin erityisesti siihen, että boksivalikoimissa on omavalintainen boksi, johon itse voit valita haluamasi ruoat eli tällainen nirso lapsiperhekin voi välttyä ruokatappeluilta, kun yhdessä valitaan kaikille sopivat annokset.  Feelialla on myös ns. hävikkitori, josta voi ostaa halvemmalla liian paljon tehtyä ruokaa vaikka puolen kilon tai kilon annoksina. Ruoat myös säilyvät pitkään ja silti niissä ei ole käytetty säilöntäaineita.

Matsmart niminen hävikkiruoka nettikauppa myy ainoastaan pelastusta kaipaavia tuotteita, joita muuten uhkaisi hävikkiin päätyminen aivan turhaan. Eli täysin käyttökelpoinen ja laadukas tuote heitetään pois tarpeettomasti, koska tuotetta on valmistettu liikaa, pakkaus on jotenkin virheellinen tai niissä on lyhyet parasta ennen-päiväykset. Valikoimista löytyy mm. kuivaruokaa, juomia, hygieniatuotteita, makeisia, vitamiineja, keittiötavaroita, lemmikkieläinten ruokaa ja vaikka mitä.  Valikoima luonnollisestikin vaihtuu melko usein aina hävikin mukaan, joten kaupassa kannattaa käydä vilkuilemassa säännöllisesti. Halpaa ruokaa netistä ostamalla voit säästää isojakin summia. Hävikkiruoka netistä ostettuna voi olla siis myös suunnitelmallista verrattuna ResQ Clubin hävikki ruoka ilmoituksiin, joihin täytyy reagoida muutamassa minuutissa. Täältä pääset tutustumaan Matsmartin valikoimaan.

Tunnetuimpia ja vanhimpia toimijoita ruokaa valmiina kotiin markkinoilla ovat varmaankin Sannan ruokakassi ja Vappu Pimiän lanseeraama ruokaboksi, joiden palvelukonsepti ja hintataso on hyvin samankaltainen.

Sannan ruokakassi palvelussa erilaisia ruokakassivaihtoehtoja on enemmän ja sivuja selatessani ymmäsin, että tilaamalla vaikka silloin tällöin ruokakassin sivustolta, voin saada uusia ideoita ja reseptejä meille käyttöön ilman sen suurempaa vaivannäköä. Joku on ajatellut kaiken jo puolestani ja minä vain testaan niitä välillä, kun taas omat jauheliha ja kanaruoat käyvät tylsiksi. Ruokakasseja voi tosiaan tilata vaikka vain yhdeksi viikoksi ilman jatkositoumuksia ja meille riittää lisäksi 2-hengen kassi (1 aikuinen ja 2 lasta).  Reseptit kuulostivat todella houkuttelevilta vai miltä sinusta kuulostaa vaikkapa kirjolohipasta persiljakastikkeen ja salaatin kanssa,
Teriyaki-nyhtökanakulho pikkelöidyllä punakaalilla tai Intialainen kookos- ja papucurry limen ja korianterin kanssa. Ei tulisi ihan heti itse kokeiltua vai mitä?  Ehkä innostun tilaaman vielä erikseen lasten suosikkikassin ja itselleni aikuisten maukaskassin. 

Olen tyytyväinen, että otin hieman aikaa perehtyäkseni eri vaihtoehtoihin ja aion varmasti hyödyntää myös hävikki ruoka tarjonnan nettikaupoista boxi palveluiden lisäksi.